Een succesvol en toekomstbestendig team met het Hogan Assessment

HET HOGAN ASSESSMENT, EEN GAMECHANGER!

Heb je als bedrijfseigenaar, manager of HR-professional soms ook het gevoel dat je team wel goed draait, maar dat er misschien nóg meer in zit? Bij The LiveLab Company streven we naar het creëren van succesvolle teams als sleutel tot een toekomstbestendige organisatie. Als nieuwste toevoeging presenteren we daarom met trots het Hogan Assessment, een gamechanger in teamontwikkeling, loopbaanvraagstukken en werving en selectie. We vertellen je alles over de veelzijdigheid van het Hogan Assessment en we laten je zien hoe het bijdraagt aan het bouwen van succesvolle en vooral toekomstbestendige teams. 

Een frisse kijk op talentmanagement

In een tijd waarin traditionele manieren van denken de boventoon voerden, gooiden Drs. Robert en Joyce Hogan het roer om. Zij toonden aan dat persoonlijkheid voorspelt hoe men presteert op het werk, zonder de restricties van ouderwetse IQ-tests. Daarmee brachten ze een verandering teweeg en creëerden ze een nieuw assessment die in die tijd voor een vernieuwende aanpak van talentmanagement zorgde. 

Met een nieuwe kijk op talentmanagement, die stevig is geworteld in wetenschappelijke principes, creëerden Drs. Robert en Joyce Hogan het Hogan Assessment. Deze tool voor het beoordelen van talent, was tegelijkertijd ook een platform dat gelijkheid op de werkvloer moest bevorderen. De revolutionaire aard van het Hogan Assessment bleek erg succesvol en meet niet alleen positieve aspecten van persoonlijkheden, maar legt ook de complexe en verborgen lagen ervan bloot. Van eigenschappen als wilskracht en behulpzaamheid tot de meer informele aspecten zoals de gezelligheid van een persoon. Zo heeft het een voorspellende werking en kunnen we spreken van waarschijnlijkheid. Het Hogan Assessment biedt een allesomvattende blik op de persoonlijkheid van individuen. 

Hogan & The LiveLab Company

Bij The LiveLab Company omarmen we de principes van Hogan. Wij zijn trots om als een van de weinige in Nederland met dit assessment te werken, gericht op leiderschap. De reden dat The LiveLab Company werkt met het Hogan Assessment is geen toevalstreffer; Het is een van de weinige assessments dat wetenschappelijk is onderbouwd en identiteit versus reputatie laat zien. Door alleen het Hogan Assessment in te zetten, richten wij ons op het aanpakken van niet alleen de uitdagingen binnen talentmanagement, maar ook op diversiteit en inclusie. The LiveLab Company zet zich daarmee als Hogan expert in voor een succesvolle, toekomstbestendige teams  voor iedereen binnen handbereik. 

De drie dimensies van Hogan

Het Hogan Assessment wordt inmiddels gebruikt in maar liefst 56 landen en is beschikbaar in 47 talen. Niet voor niets omarmt meer dan 75% van de ‘Fortune 500 organisaties’ in de VS deze methode. Miljoenen assessments zijn al ingevuld waardoor het wordt gekenmerkt als ‘gender free’, ‘bias free’ en ‘culture free’.  

We werken met drie afzonderlijke tests die onder verschillende omstandigheden worden afgenomen. Zo wordt een zo uitgebreid mogelijk profiel van de kandidaat geschetst. De verschillende tests heten MVPI, HDS en HPI. Misschien ben je wel bekend met de metafoor van de ijsberg in de psychologie. Boven de waterlijn bevindt zich het deel van ons gedrag waarvan we bewust zijn en onder de waterlijn zit datgene waar we ons onbewust van zijn. De zichtbare top van de ijsberg wordt beschreven door de HPI en HDS, terwijl het onzichtbare gedeelte voor de MVPI staat. Zo is de verhouding tussen de drie:

  1. MVPI (Motives, Values, Preferences, Inventory): Het onzichtbare gedeelte van de ijsberg. Dit geeft inzicht in wat voor iemand belangrijk is, oftewel waarom mensen handelen zoals ze doen. Ook wel iemands drijfveren genoemd. 
  2. HDS (Hogan Development Survey): Belicht hoe mensen waarschijnlijk overkomen wanneer ze niet langer moeite doen om een positieve indruk te maken. Dit kan het gevolg zijn van stress, verveling of een comfortabel gevoel in aanwezigheid van anderen. 
  3. HPI (Hogan Personality Inventory): Geeft inzicht in het voorspellen van ‘normaal’ gedrag. Hoe handelen mensen en hoe worden ze waargenomen door collega’s en klanten, zolang ze bewust zijn van zichzelf en hun gedrag?

Een onderscheidend kenmerk van de Hogan Assessments is dat ze niet de zelfperceptie of identiteit van een persoon beschrijven, zoals veel andere persoonlijkheidstesten doen. In plaats daarvan wordt voorspeld hoe anderen die persoon zien, met de focus op reputatie. Dit kan worden vergeleken met 360-graden feedback, maar zonder directe input van collega’s.  

Het Proces: Van intake tot actie

Om te beginnen starten we met een intakegesprek. Hier stellen we doelen voor zowel de organisatie als de kandidaat. Of het nu gaat om ontwikkeling, selectie, of loopbaanassessment, we hebben alle tools in huis. Vervolgens stellen we gerichte vragen om de juiste puzzelstukjes te vinden: welke kandidaat past perfect in de organisatie? Wat zijn specifieke doelen en verwachtingen? Welke talenten ontbreken in het team? Voor het Hogan Assessment gebruiken we online tools om te ontdekken wat jou uniek maakt. Het resultaat? Een rapport, na toestemming veilig verzonden naar alle betrokkenen. Elk rapport wordt uitgebreid besproken met de geteste persoon en biedt diepgaande inzichten, nuanceert resultaten en verstrekt waardevolle achtergrondinformatie. Naast het rapport ontvangt de geteste persoon ook een compacte samenvatting, het Flash rapport. Zo bewijst deze methode een diepgaande aanpak te zijn! Na het assessment volgt een feedbackgesprek, online of face-to-face. We duiken in de resultaten, benadrukken sterke punten, brainstormen over ontwikkelingsmogelijkheden en smeden samen actieplannen. 

Wij helpen jou en jouw team verder!

Wil je een afspraak maken voor een Hogan assessment. The LiveLab Company staat klaar om te helpen. Samen kunnen we bouwen aan een succesvol en toekomstbestendig team. Investeer in jezelf en het behoud van je medewerkers en bouw aan een team dat klaar is voor de toekomst. Neem contact op met The LiveLab Company voor begeleiding en ondersteuning of kennismaking.

Tot snel, 

Geraldine Septer

CEO The LiveLab Company