Historie
Stichting Buitenzorg Beheer is in 1994 opgericht. Dat betekent dat we in 2024 het 30-jarig jubileum vieren.
Buitenzorg is opgericht met als doel het ondersteunen van mensen met een beperking om zo zelfstandig mogelijk te leven, met respect voor hun individualiteit en zorgbehoeften. Het begon in de jaren ’90 toen Gerrit van de Weerd en Arie Heuvelman betrokken raakten bij het realiseren van woonprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij werkten samen met woningstichtingen en gemeentelijke instanties om huisvesting te bieden die aangepast was aan de zorgvraag van de bewoners.
In 1994 werd het eerste grote project gerealiseerd met de oprichting van Stichting Buitenzorg Beheer. Dit begon met een tuin- en dierenproject in Ruisseveen. In de daaropvolgende jaren groeide de organisatie en werden nieuwe projecten ontwikkeld, zoals dagbestedingsmogelijkheden en zorglocaties. In samenwerking met Patrimonium Bouwvereniging werden wooncomplexen gebouwd, waaronder De Omloop, waar zowel mensen met als zonder beperkingen woonden. Deze projecten maakten het mogelijk dat mensen met een beperking zelfstandig konden wonen, met de nodige zorg op afroep beschikbaar.
In de jaren 2000 bleef Buitenzorg zich ontwikkelen. De organisatie breidde haar aanbod van activiteiten uit met onder andere een kookclub en diverse marktactiviteiten. Er werden ook renovaties en nieuwbouwprojecten gerealiseerd, zoals de vernieuwing van het hoofdgebouw in 2006. In samenwerking met verschillende betrokken partijen, waaronder de lokale overheid en zorginstanties, wist Buitenzorg innovatieve projecten op te zetten die breed erkend werden, zoals de dagbesteding op het Ruisseveen die in 2015 als één van de “State of the Art-projecten” in Nederland werd benoemd.
Daarnaast speelde de stichting een belangrijke rol in het ontwikkelen van onderzoek naar de specifieke woonbehoeften van mensen met een verstandelijke beperking. Dit resulteerde in het WSB-project, waarbij een onderzoeksrapport en voorlichtingsmateriaal werden ontwikkeld. Hoewel de economische crisis in 2007 de uitvoering van sommige projecten vertraagde, hebben andere partijen de visie van Buitenzorg overgenomen en gerealiseerd.
Vandaag de dag is Buitenzorg een voorbeeld van hoe zorg, zelfstandigheid en gemeenschapszin kunnen samengaan, met projecten die inspelen op de veranderende behoeften van mensen met een beperking. De stichting heeft een belangrijke rol gespeeld in de zorgsector en blijft zich inzetten voor de doelgroep.